Conferința a fost organizată cu precădere, cu prilejul apropierii termenului de implementare (aprilie curent) a noilor Directive europene privind achizițiile publice.
În perioada 7–8 martie curent la Cracovia, Polonia, a avut loc Conferința Regională pentru Infrastructura, ediția II europeană, ”Serviciile de Consultanță inginerească în cadrul achizițiilor publice europene”, organizată la inițiativa Asociației Inginerilor Consultanți din Polonia (SiDIR, Consulting Engineers and Experts Association from Poland) cu sprijinul Federației Internaționale a Inginerilor Consultanți (FIDIC, International Federation of Consulting Engineers) și Federației Europene a Asociațiilor de Ingineri Consultanți(EFCA, European Federation of Engineering Consultancy Associations).
Conferința s-a axat în principal pe subiectele:
1.Noile directive ale UE privind achizițiile publice – implementarea în practică;
2.Condițiile de contract FIDIC în contextul legislației europene privind achizițiile publice.
În cadrul acesteia au participat experți FIDIC acreditați precum și reprezentanți ai asociațiilor de ingineri consultanți, juriști și avocați care au tangență cu implementarea contractelor FIDIC, precum și reprezentați ai unor autorități guvernamentale europene.
Vorbitorii s-au expus asupra provocărilor cu care se confruntă la ajustarea legislațiilor naționale la directivele UE, asupra practicilor și problemelor în utilizarea în practica națională a contractelor FIDIC. Astfel, marea schimbare în cadrul noii Directive față de cea anterioară o constituie criteriile de atribuire a ofertelor, și anume utilizarea unicului criteriu de atribuire MEAT(Most Economically Advantageous Tender) – cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, spre deosebire de cele 2 criterii din Directivele anterioare: prețul cel mai mic și oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
Totodată, au fost aduse exemple de utilizare metodei BVP (Best Value Procurement) – achiziția în baza celei mai bune valori, care se utilizează, de exemplu în Olanda, fiind considerată o metodă mai avansată de selecție bazată pe calitate.
Participarea la acest eveniment a constituit o oportunitate pentru asociația noastră de a prelua noi cunoștințe, luînd în considerare faptul că la moment conlucrăm cu Agenția Achiziții Publice la elaborarea noilor acte normative privind achiziționarea serviciilor de consultanță, în același timp a fost o ocazie de afla în ce măsură se implementează în practica națională a unor state europene contractele model FIDIC – în contextul în care la noi în țară acestea încă nu se utilizează la nivel local.
Contacte
MD-2004, Republic of Moldova,
Chisinau, Bucuriei str. 12 „a”
Phone: +373 22 74 58 01
Mob: +373 691 49 305
E-mail: armic.md@gmail.com